Specialisaties

Als gediplomeerde pedicure, aangesloten als lid bij ProVoet, heb ik me na de basisopleiding verder verdiept in specialisaties en technieken.
Zo ben ik nog meer allround geworden in het uitoefenen van mijn beroep. Daarom kan ik u ook de onderstaande gespecialiseerde behandelingen aanbieden.

Ingegroeide teennagels

Wat is een ingegroeide nagel?
Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen. Men noemt dit stadium: pseudo-ingegroeide nagel.

Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken, waarbij de nagelwal flink rood wordt en er bloed en pus uit kan komen.

Meestal treedt het probleem op bij de grote teen maar het kan bij alle nagels voorkomen.

De meest voorkomende oorzaken
De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:

  •  Verkeerde schoenen ( te smal en/of te klein)
  •  Verkeerd knippen ( te kort en/of te rond)
  •  Afwijkende vorm van de nagel, bijvoorbeeld te hoge curve ( bol)
  •  Zweetvoeten, met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal
  •  Trauma: klap of stoot, bijvoorbeeld door sport activiteit
  •  Afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of een knikvoet ( valgusvoet)

Vermeldenswaardig is dat ingegroeide nagels relatief veel voor komen bij pubers. Waarschijnlijk is dit het gevolg van een combinatie van dunne nagels (door snelle groei) en te kleine schoenen (ook vaak door snelle groei).

Opmerking: een beginnende schimmelnagel kan lijken op een ingegroeide nagel en in eerste instantie tot dezelfde verschijnselen leiden.

Behandeling
Een pseudo-ingegroeide nagel kan over het algemeen goed door de voetverzorger behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en de nagel drukvrij gelegd.

Als de oorzaak een bolle nagel is, kan een nagelbeugel worden aangebracht, zodat de vorm wordt gecorrigeerd. Nagelbeugeltechniek kan een vervelende chirurgische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is. Als de teen namelijk al ernstig ontstoken is, moet men zich door een arts laten behandelen.

Wat u verder kunt doen in samenwerking met uw voetverzorger
Nadat de voetverzorger de nagel drukvrij heeft gelegd, dient u uw zere teen in de gaten te houden. Als er pijn en roodheid ontstaat moet u drie keer per week een voetbad nemen met een oplossing van zeezout (drogist of reformwinkel) en dagelijks een druppeltje betadine jodium in de nagelwal laten vallen. Dit voorkomt dat de ontsteking opnieuw de kop opsteekt.

Verder moeten de nagels regelmatig recht afgeknipt worden. Vooral niet te kort en nagels niet afbijten of scheuren omdat de nagel dan makkelijk inscheurt, wat weer tot ingroeien kan leiden.

Ingegroeide teennagel met drukontlasting op de tweede teen (foto Pediroda)